Direktlänk till inlägg 26 augusti 2009

Mitt i surdegen.

Av Anders Andersson - 26 augusti 2009 22:31

Rubriken idag blir givetvis mitt i surdegen. Innan idag satt jag och tänkte hur det har varit under de år (inne på åttonde året) mina barn har bott växelvis.

Hur  har man har blivit behandlad som ensamstående pappa av myndigheter, skola, dagis och såklart andra vuxna?!

På självskriven första plats  kommer såklart försäkringskassan, förvisso så bygger ju hela dess verksamhet på lagar och förordningar som regeringen beslutat genom riksdagen.

Hur många vet om att barnbidraget betalas automatiskt ut till mamman? Det finns fall som att mamman inte lever med sina barn och bor på annan ort, långt ifrån sina barn o träffar dem väldigt sporadiskt. Men hon får hela barnbidraget in på sitt konto automatiskt. Det krävs att hon avsäger det så pappan ska få det på sitt konto.

Vid växelvis boende, låter ju tjusigt i detta fina jämställda land, men har sådana märkliga brister som t.ex är att där barnen är mantalskrivna går ev bostadsbidrag, information och kallalser som rör barnen. Inget till den andra föräldern som kallas "umgängesförälder" i detta sammanhang trots de bor lika mycket hos bägge. Det är en kvarleva sedan den tiden att det var självklart att barnen skulle bo med sin mamma vid skillsmässa att ingen riktigt räknar med pappan som högfungerande förälder. Det har inte funnits någon politisk kraft att förändra familjefrågorna och skapa jämställdehet. Man kanske borde omformulera det sista, det finns ingen politiker eller parti som vill egentligen ta i de frågorna för de har bara ett förlora-förlora läge. I detta land har det inte varit en normal debatt som rör familjefrågorna utan direkt kommer argument mot de usla papporna. Samtidigt visar undersökningar att den svenska pappan är bäst i  världen att ta hand om sina barn. Som sagt när frågorna tas upp så visar matrikatet sina muskler så ingen politiker vill frivilligt lyfta dessa frågor.

Ur en praktisk synvinkel är att de som har normala inkomster, när det gäller bostadsbidraget generar det c:a 2000kr/mån, för den andre s.k umgesföräldern, dvs 98% papporna får kanske nån hundralapp eller två i bostadsbidrag, fast de barnen lika mycket och har samma utgifter för boendet. Förklara det den som kan!

Men inte bara det, tex skolfoton går bara till där barnen är mantalskrivna den andra föräldrer får aldrig något erbjudande att köpa skolfotona. Tandläkar tider osv osv. Ingen information om barnen går det "umgängesföräldern" dvs där barnen inte är mantalskrivna. Detförutsätts att "boende" förälderna delar med sig information till "umgängesföräldern". Men när "boende" förälderna hela tiden försöker vinna poäng och vinna över barnen till sig som i mitt fall har jag en exfru som aldrig ger någon information och om jag får den så kommer det toksent, t.ex oftast 2 dagar innan Filip har en tandläkartid på arbetstid. Svaret är ju givet: -Hur ska du lösa det, blir mitt svar på det.

Jag har hört så mycket konstigheter under åren som tex en dagisfröken tog mig avsides en eftermiddag när jag skulle hämta mina barn. Jag är orolig sa hon, jasså varför då sa jag, jo fortsatte hon, jag tror att du alltid har färdiglagad snabbmat hem till barnen?

Men det ovanstående är bara ett exempel det finns många flera att ösa ur och ta fram i surdegen ska ni veta.

Jag tittade på henne iskallt, - du det här kan vi ta med din chef om du vill. Hon backade rejält för då förstod hon att hon hade gjort bort sig fullständigt.

Till saken är att jag är en bra kock som tycker om att laga mat och experiemterar rätt friskt med goda resultat. Men även om det inte vore så skulle hon aldrig säga så till en mamma.

Det är svårt för många kvinnor att män, pappor, är lika bra som dem att hand om barn och hem. det finns en misstro och fördom mot oss ensamstående pappor.

Men till sist, rent ekonomiskt så ligger min exfru ungefär 6000kr( 4000sek i barnbidrag+2000sek i bostadsbidrag) som hon får i bidrag som jag inte får något av alls. Är det sniket av mig? Nej, pengar är resurser och möjligheter för mig att kunna ha aktiviteter med dem, att ha ett bra boende och kunna köpa de sakerna som mina barn behöver.

Jag handlar allt som mina barn behöver på min arbetarlön och vi klarar oss någorlunda bra. Man får vända på alla slantar och kanske fokusera för mkt på det ekonomiska för att få det gå runt.

Ulla Hoffman V sa i riksdagsdebatten just om förslaget att barnbidraget skulle delas vid växelvis boende så det skulle tillfalla bägge föräldrarna lika mycket, hennes argument var" Barnen kan komma i kläm" slutdiskuterat efter det, BRIS hängde på också om jag inte missminner mig.

Slutsats: Det är så otroligt intressant som ett tidsdokument alla dessa företelser. För hundra år sedan var patrikatet lika blinda för kvinnor rätt som dagens matrikat är för ovanstående text.

Den löpande punkten är jämställdhet är bra men bara inom vissa områden tydligen.



 
 
Ingen bild

Petra

28 augusti 2009 16:08

Ditt bästa inlägg! Väldigt koncist, faktamässigt och koncist! Jag håller med på alla punkter och tycker vi ska se om vi inte kunde publicera ditt inlägg?

Själv har jag råkat ut för saker sista dagarna som de flesta inte råkar ut för ens under sin livstid. Det är övergräsligt hur man behandlar barn med handikapp/särskilda behov också! Jag är välsignad med dubbel dos dessutom

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Andersson - 15 september 2009 20:50

Det är lätt att rasera och svårare än att bygga upp. Nu ska Alma ha en aktivitet till, först ville mamman med Alma att de skulle ha en speciell aktivitet men det var hon för ung och istället valde de en annan aktivitet. Tja, tänker du som läser, och....

Av Anders Andersson - 8 september 2009 20:42

Två av mina barn fyller år samma dag. Det är sas min vecka med dem. Det har varit under lång tid så att om jag har haft storhelger speciellt julen med barnen eller födeslsedagar, Så har deras mamma börjat krångla och ville ändra så hon verkligen ska ...

Av Anders Andersson - 25 augusti 2009 22:55

Man baxnar över elakheten, man kan se rött också, det är väl den effekten hon vill få för sedan peka och säga, -Se så aggresiv han är. Vad har hänt då? Almas mamma har utan mitt medgivande anmält Alma till en fysisk aktivitet som är på sen eftermidda...

Av Anders Andersson - 22 augusti 2009 18:35

Efter ett föräldramöte med fotbollslaget, där jag lyckades organisera upp med föräldragrupper som ska avlasta mig att jag inte ska behöva hålla i alla trådarna samtidigt utan kan koncentrera mig på fotbollen. Men som sagt efter fm tog en pappa mig av...

Av Anders Andersson - 11 augusti 2009 20:44

Huh, vilket tempo det har varit de senaste dagarna. Förberedelser inför lägret med tränings o aktivitets program samt inköp av mat till 30 personer. Som tur var ficka jag hjälp av två föräldrar i laget utan dem så hade jag fått det rejält svettigt. V...

Presentation

Omröstning

Ska familjerätten vara könsneutral?
 Självklart, pappor är lika dugliga förälder som mammor!
 Nej, fortsätt att vara enögda och håll fast vid sitt matriakat!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards